Spectacol Radiofonic MANSARDĂ LA PARIS CU VEDERE SPRE MOARTE
Imagini
Informații
Descriere
Întâlnire subiectivă şi imaginară între dramaturgul Matei Vişniec şi filosoful Emil Cioran.
Spectacolul radiofonic Mansardă la Paris cu vedere spre moarte, în regia lui Mihai Lungeanu, realizat în anul 2006, în cadrul proiectului Biografii, memorii, este o producţie a Teatrului Național Radiofonic – Radio România, remarcată în spaţiul teatral şi mass-media european.
Mansardă la Paris cu vedere spre moarte – o piesă gândită ca o întâlnire subiectivă şi imaginară între dramaturgul Matei Vişniec şi filosoful Emil Cioran devenit, odată cu moartea sa, un personaj. Un personaj care continuă să intrige şi să incite de acolo de unde se află, din superba mansardă pe care şi-a construit-o în acest râvnit edificiu numit patrimoniul cultural al umanităţii.
Textul dramaturgului Matei Vişniec se doreşte un omagiu subiectiv adus lui Emil Cioran şi îşi trage seva din gândirea şi ideile marelui filosof; o piesă impregnată de numeroasele idei dezvoltate de Cioran pe teme dintre cele mai diverse, începând cusinuciderea şi terminând cu destinul poporului român. Materialul documentar folosit cuprinde, pe lângă opera lui Cioran şi interviurile sale, mărturii interesante şi reflecţii subtile despre omul Cioran, precum cele semnate de Gabriel Liiceanu, Simona Modreanu, Marta Petreu, Mihai Şora, Ion Vartic sau Simone Boué.
Spectacolul radiofonic Mansardă la Paris cu vedere spre moarte, realizat după piesa cu acelaşi titlu, s-a situat pe poziţia a V-a în TOP TEN – Radio Drama, la ediţia din 2006 a Festivalului Internaţional Prix Europa, de la Berlin. Este cel mai bun loc pe care l-a obţinut până acum o producţie românească, în cadrul acestei importante competiţii de gen.
Calitatea înregistrării şi a realizării artistice a situat spectacolul Mansardă la Paris cu vedere spre moarte printre cele mai apreciate dintre cele 40 de spectacole prezentate de radiodifuziunile europene.
Regie: Mihai Lungeanu
Teatrul Național Radiofonic, Radio România
Regia de studio: Milica Creiniceanu
Regia muzicală: Stelică Muscalu
Regia tehnică: ing. Luiza Mateescu
Redactor şi producător: Magda Duţu
În distribuţie: Virgil Ogăşanu, Irina Petrescu, Mihai Dinvale, Coca Bloos, Tamara Creţulescu, Florin Anton, Zoltan Octavian Butuc, Claudiu Istodor,
Adina Andrei, Violeta Berbiuc.
Producție TNR – 2006.
Dramă / 45 min
TNME, Sala de Conferințe