Alexandru Lăpuşneanu
Imagini
Informații
- 6 Mai 2012, 16:00 Duminică
- 18 Martie 2012, 16:00 Duminică
- 9 Septembrie 2011, 18:00 Vineri
Descriere
Operă în două acte.
Autor - Gheorghe Mustea
- Premiera la Chişinău: 1 decembrie 1987, la Teatrul Academic de Stat de Operă şi Balet al RSS Moldoveneşti „A.S.Puşkin".
"Opera Alexandru Lăpuşneanu are însemnătate deosebită pentru evoluţia generală a genului în Moldova, ea fiind o realizare valoroasă în viaţa cultural-artistică a republicii. Gh.Mustea este compozitorul care a reuşit să depăşească stereotipul operei eroice… Pentru prima dată genul tragediei social-istorice este prezentat în scena Moldovei, pentru prima dată dezvoltarea simfonică parcursivă este prezentă ca principalul mobil într-o operă.
Lui Gh.Mustea îi revine meritul de a fi primul dintre compozitorii moldoveni care a abordat un subiect de asemenea anvergură în genul celei mai complexe arte, definite pentru prima oară încă de clasicii greci triuna horeia – muzică, text, mişcare. Alexandru Lăpuşneanu este deocamdată unica operă-tragedie în spaţiul nostru…
Întreg melosul operei este constituit pe un fundal folcloric care, pe lîngă faptul că alcătuieşte germenele primar al lucrării, mai este şi baza unui contrast bine definit în care se încadrează diverse genuri folclorice – balada, doina, cîntecul liric de dor, melodiile jocurilor. Aceşti patru piloni ai operei însă nici o dată nu apar în forma primară, ci sunt utilizaţi într-un anume mod, avînd menirea să exprime ideea fundamentală a operei – suferinţa poporului".