Descriere
Lansarea expoziției ”Microcosmos: natura văzută la microscopul electronic”
La 1 noiembrie, ora 13:00, va avea loc vernisarea expoziției: ”Microcosmos: natura văzută la microscopul electronic”, o expoziție de fotografii realizate cu microscopul electronic de către colectivul condus de conf. univ. dr. Lucian Barbu de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare a Tehnologiilor Izotopice din Cluj-Napoca, concepută în colaborare cu Muzeul Țării Crișurilor din Oradea.
Expoziția include 18 panouri cu imagini de microscopie electronică, realizate la diferite ordine de mărire, ale unor structuri minuscule din natură: cristale, detalii ale mucegaiurilor, diatomee, flori, grăuncior de polen, epidermă vegetală, acul albinei domestice, solzii de pe aripile fluturilor, detalii ale ochilor compuși și ale antenelor fluturilor și țânțarilor, pernița adezivă de pe piciorul unui gândac, insecta invazivă tigrul platanului (Corytucha ciliata), precum și organite celulare și țesuturi animale.
La acestea se adaugă imagini de microscopie electronică și rezultatele analizelor spectrografice asupra unor fire de păr de mamut lânos (Mammuthus primigenius) colectate de paleontologul Theodor Obadă în Republica Saha (Yakutia), Rusia, și donate de prof. univ. dr. Vlad Codrea (Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca) către Muzeul Țării Crișurilor din Oradea.
Aducem mulțumiri pentru contribuția la realizarea acestei expoziții membrilor personalului de la Centrul de Microscopie Electronică „C. Crăciun”, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Biologie și Geologie Cluj-Napoca și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare, Cluj-Napoca (Lucian Barbu, Maria Suciu, Septimiu Tripon, Alexandra Ciorîță, Diana Bogdan, Corina Ionescu, Cristian Sitar, Agnes Gál) și colaboratorilor de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea (Corina Toma, Lucian Mărcușiu, Adrian Gagiu).
Adresa: mun. Chișinău, str. Mihail Kogălniceanu 82