Visiting Recent History – discuție publică

Imagini

  • Visiting Recent History – discuție publică

Informații

Data: 18 Septembrie 2024, 19:00 Miercuri

Descriere

Visiting Recent History – discuție publică
Miercuri, 18 septembrie 2024, ora 19:00-23:00
Zpațiu / Grădina Stalker (Casa Zemstvei, str. Al. Șciusev nr. 103, Chișinău)
cu Alexandra Mocan, Matei Toșa, Anio Ciutac, Kata Győrfi, Clara Caradimu & Teodor Georgescu, Gergely István, Alexandru Muraru
Post-discuție: program muzical cu Cezar Cîmpeanu, Alexandra Mocan și alți invitați
 
Visiting Recent History, un proiect organizat de MATCA artspace din Cluj-Napoca (RO), urmărește prezentarea unei expoziții colective care va avea loc la ȚOL Artist Run Space și o discuție cu public la Zpațiu (Casa Zemstvei), în Chișinău. Proiectul conectează țări care împart granița cu România sau țări care au trecut prin tranziții sau schimbări de regim în anul 1989 – de-a lungul unui itinerar abordat atât fizic, cât și imaginar – conceput pentru a pune la dispoziție oportunități de cercetare pentru artiști și artiste, în cadrul unui proiect inspirat de tranziții, mutații și „trecutul continuu” al culturii central-est-europene. Tema întregului proiect este problematizarea paradoxurilor care stau la baza conceptului de libertate.
În urma unui apel care a fost deschis pe durata lunii Iulie, numit Rezidențe în mișcare* – echipa de proiect a selectat 5 aplicații care au fost dezvoltate de către artiștii selectați până în prezent. S-au deplasat în mobilități de cercetare Clara Caradimu și Teodor Georgescu – Rep. Moldova; Lorena Cocioni – Bulgaria; Teona Galgoțiu – Germania; Győrfi Kata – Ungaria; Anio Ciutac și Marco Verhoogt – Cehia și Slovacia. Parte din rezidenți vor participa pe data de 18 septembrie la o discuție publică găzduită de Asociația Oberliht la Zpațiu.
Discuția va avea loc în limba română și invită publicul să cunoască istoria recentă a spațiului MATCA artspace, a altor proiecte curatoriale ale echipei și a contextului scenei independente în Cluj-Napoca, însoțită de prezentări ale artiștilor prezenți care vor vorbi despre cercetarea lor din cadrul Rezidențelor în mișcare, si despre practica lor.
Accesul la eveniment este gratuit, iar în urma discuțiilor publicul este invitat să rămână în Grădina Stalker pentru o seară de socializare și muzică.
*Rezidențe în mișcare oferă context pentru explorarea zonelor din Europa Centrală și de Est și relația acestora cu libertatea în ultimii 35 de ani. Prin examinarea aspectelor paradoxale care stau la baza libertății, căutăm contribuții care să investigheze aspectele care încă nu sunt rezolvate în ceea ce privește acest subiect. Posibile teme de reflecție includ societatea din Europa Centrală și de Est reflectată prin prisma capitalismului, a puterii politice și de consum, moduri de a locui și gentrificare, conflicte politice actuale, migrație, muncă/exploatare, educație, minorități, solidaritate, condiția femeii în societatea central-est-europeană, sisteme corupte care creează un cadru sigur în care puterea politică poate să existe, etc. Sunt chestionate în acest context paradoxuri ale conceptului de libertate în spațiul european, în special în țările care împart granița cu România, sau țări care au trecut prin revoluții în anul 1989.
Rezidențe în mișcare a invitat artiști și artiste să propună subiecte de cercetare care pot fi aprofundate prin deplasare, într-un context în care fiecare aplicant are libertatea de a alege durata, locul și subiectul cercetării sale individuale.
// Visiting Recent History, un proiect care investighează relația dintre libertate și schimbările recente care au avut loc în istoria comună a țărilor central-est-europene. Proiect inițiat de Alexandra Mocan și curatoriat împreună cu Matei Toșa.
 
 
Discuția este totodată o introducere în expoziția ce va avea loc la ȚOL Artist Run Space ȚOL Artist Run Space intre 20.09-03.10.2024.
RE:Visiting Recent History – expoziție de grup
Artiști și artiste: Anio Ciutac & Marco Verhoogt, Teona Galgoțiu, Lorena Cocioni, Kata Győrfi, Clara Caradimu & Teodor Georgescu, Mihai Grecu, Roberta Curcă, Vlad Olariu, Alexandru Mihai Budeș & Lisa Marie Schmitt, Tudor Pătrașcu, Gergely István, Alexandru Muraru
20.09.2024 – 03.10.2024
Vernisaj: Vineri, 20 septembrie, ora 18.00
Proiecție video: Vineri, 20 septembrie, ora 20.00
ȚOL Artist Run Space, str. Mitropolit Vaarlam 50, Chișinău
 
 

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?