Strada Păcii (Peace Street) - intervenție urmată de o discuție

Imagini

  • Strada Păcii (Peace Street) - intervenție urmată de o discuție

Informații

Data: 29 Martie 2025, 18:00 Sâmbătă
Locul:Zpace

Descriere

Strada Păcii - o intervenție urmată de o discuție cu participarea Tatianei Fiodorova-Lefter, Liliei Nenescu, a lui Vitalie Sprînceană și Ovidiu Țichindeleanu

Sâmbătă, 29 martie 2025, ora 18:00

Coridor / Zpațiu (Casa Zemstvei, str. Al. Șciusev 103, Chișinău)

Pe 18 martie 2025 a fost deschisă „Strada Păcii” în spațiul Coridor din centrul cultural Casa Zemstvei - o inițiativă comună a artistei Tatiana Fiodorova-Lefter și activistului Vitalie Sprînceană.

Pe 29 martie 2025, la ora 18:00 vă invităm la o disucție cu participarea Tatianei Fiodorova-Lefter, Liliei Nenescu, a lui Vitalie Sprînceană și Ovidiu Țichindeleanu, care încheie totodată programul expoziției de fotografie de război „Front”.

„Prin deschiderea Străzii Păcii, creăm un spațiu pentru a afirma dreptul nostru la pace și pentru a oferi sprijin în aceste vremuri dificile. Este posibil astăzi să continuăm să vorbim despre pace și să aspirăm la realizarea ei în condițiile războaielor neocoloniale și imperialiste aflate în desfășurare? Este posibil astăzi să fim pacifiști și să aspirăm la pace? Astăzi, când agresiunea, violența și absurdul devin parte din lumea noastră înconjurătoare, iar războiul se transformă în „pace” a realității noastre cotidiene, este posibil să creăm un spațiu liminal pentru pace? Un spațiu ca o fantă între prezent și viitor, un moment, un loc unde să dezvoltăm practici pașnice, să creăm noi forme de solidaritate și înțelegere reciprocă, unde să găsim căi de depășire a violenței și distrugerii, deschizând calea către un viitor pașnic.”

Participanți/te la discuție

Tatiana Fiodorova este o artistă, lucrătoare culturală, curator și profesoară din Republica Moldova. Lucrează cu practici sociale participative pentru a interacționa și a comenta asupra problemelor politice și sociale contemporane.

Lilia Nenescu antropologă, activistă, feministă, grădinară urbană. A studiat antropologia și dreptul muncii, iar în prezent lucrează la Platzforma și Comunități Active pentru Democrație Participativă.

Vitalie Sprînceană este sociolog, activist. Este co-editor al platformei web platzforma.md, dedicată criticii sociale, economice și politice. Este interesat de și pledează pentru spații publice democratice incluzive, justiție socială, cunoaștere liberă, pluralitatea viziunilor și a practicilor.

Ovidiu Țichindeleanu este un filosof, traducător, educator și teoretician al culturii din România, care scrie despre teoria socială critică, gândirea decolonială, politica internațională și istoria culturală.

Programul de mediere culturală face parte din cadrul expoziției „Front” și prevede colaborări cu inițiative culturale locale drept parte a programului „Care-i faza cu arta contemporană?”, inițiat de Rezidența9. Accesul la toate evenimentele este cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?