BALET „MISTERELE PANDOREI”

Imagini

  • BALET „MISTERELE PANDOREI”

Informații

Data: 27 Aprilie 2023, 19:00 Joi
Preț: 150 - 250 lei
Telefon Informații: +373 (22) 24 51 04

Descriere

Prezintă- — Teatrulul Național Academic de Operă și Balet Harkiv „Mikola Lysenko“, În cadrul turneului din perioada 26 aprilie 2023 – 30 aprilie 2023 la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău
 
MISTERELE PANDOREI
Balet-profeție în 2 acte, 5 scene, cu prolog și epilog
muzica Richard Wagner
 
Prezintă- — Teatrului Național Academic de Operă și Balet Harkiv „Mikola Lysenko“,
În cadrul turneului din perioada 26 aprilie 2023 – 30 aprilie 2023 la Teatrul Național de Operă și Balet din Chișinău:
 
Compoziția include fragmente simfonice ale operelor de Richard Wagner „Parsifal”, „Olandezul zburător”, „Tristan și Isolda”, „Siegfried”, „Aurul Rinului”, „Tannhäuser”, „Dragoste interzisă”, precum și fragmente din Simfonia Do Major, și uverturile „Faust” și „Christoph Columbus”.
 
În actul I al baletului se interpretează partea Marelui Marș creat de R.Wagner cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la independența Statelor Unite (1876).
 
Premiera mondială - 23 februarie 2019
 
Conducerea muzicală:
Dmitri Morozov, Artist emerit al Ucrainei,
Prim dirijor al Схід OPERA
 
Coregraf, libretist
Antonina Radievskaya, Artist Emerit al Ucrainei,
director artistic al baletului Схід OPERA
 
Pictor scenograf
Oleksandr Lapin, Artist emerit al Ucrainei,
Prim-solist al Схід OPERA
 
Creator de conținut video (Videomapping)
Daria Pushankina,
Artist de ecran și animație, fondatoare a animației cu nisip în Ucraina
 
Consultant în dramaturgie
Oleksandr Chepalov, doctor în arte, profesor, Om emerit al Ucrainei, șef al Departamentului literar și dramaturgic al Схід OPERA
 
Dirijor, adaptare muzicală/compozitor
Pavel Baginsky, Laureat al Concursului Național, dirijor Схід OPERA
 
 
Baletul reprezintă un spectacol impresionant, a cărui acțiune are loc în antichitate. Numere coregrafice interesante, scenele masive strălucitoare, ansamblurile și dansurile solo care combină lexicul coregrafic clasic cu elemente de dans modern și chiar teatrul de umbre.
 
Subiectul mitului despre frumoasa Pandora, cutia deschisă de ea și evenimentele oribile care au urmat, este bine-cunoscută, ce relatează cum zeii au creat femeia numită Pandora și i-au dat o cutie plină cu toate relele lumii, pe care ea a fost avertizată să nu o deschidă niciodată. Cu toate acestea, curiozitatea a învins și, odată deschisă cutia, toate relele au scăpat în lume. În final, doar speranța a rămas în cutie. Mitul cutiei Pandorei este adesea interpretat ca o avertizare asupra consecințelor curiozității și a neascultării, dar și ca o reprezentare a speranței ca ultimă alinare într-o lume plină de rău.
Regizorii acestui balet reprezintă propria lor versiune a acestei povești, bazată pe muzica marelui compozitor german Wilhelm Richard Wagner, care a devenit ideală pentru exprimarea muzicală a acestui mit, în mare parte datorită faptului că compozițiile lui Richard Wagner se bazează pe povești mitologice care conțin un sens filosofic profund.
Spectacolul prezintă elemente coregrafice inedite, scene masive strălucitoare, ansambluri și părți solo care combină coregrafia clasică cu elemente de dans modern și chiar teatrul de umbre. Costumele și decorurile impresionează prin amploare și invenție: în timp ce hainele personajelor umane și unele dintre robele zeilor Olimpului pot fi imaginare ca fiind purtate în viața reală, costumele Furilor, fantomelor și altor ființe par a fi luate direct din picturile lui Hieronymus Bosch și reprezintă o adevărată transpunere a celor mai rele coșmaruri.
Conținutul video creat pentru spectacol creează o atmosferă specială a lumii post-apocaliptice; de aceea, echipa de creație a spectacolului definesc genul său ca fiind balet-profeție.
 
 
Faptul că mitul lui Pandora nu își pierde niciodată actualitatea din antichitate până în prezent, demonstrează că umanitatea este incapabilă să învețe din propriile greșeli. Cu toate acestea, creatorii spectacolului privesc spre viitor cu optimism și insistă asupra faptului că Speranța (simbolizată de personajul principal Elpis, curajosul iubit al Pandorei) va rămâne mereu.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.md. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?