CRONICA: Art-Labyrinth Festival 2012
Descriere
An după an, vara pentru majoritarea dintre noi se micşorează, fără să ne mai lase ceva timp liber, iar vacanţa devine posibilă doar pentru 7 - 10 zile. Viaţa noastră trece prin vîrtejul agitaţiei, dorinţelor imaginare, precum şi urmăririlor reale. Şi această viaţă, uneori, ne aduce la răscruce. În acest moment ne surprindem, punîndu-ne o întrebare rezonabilă: "Şi cum am ajuns noi la aşa ceva?". Anume atunci, noi am putea să punem la încercare percepţia noastră a vieţii şi a realităţii.
Anume acestei idei a fost dedicat festivalul de Artă şi Cultură Alternativă "Art-Labyrinth Summer Festival 2012", care de această dată a avut loc la pajişti întinse ale Orheiului Vechi, parcă în palmele universului. În acest an, în ultimele zile pline de soare a lunii iunie, pentru a cincea oară Art Festival a atras atenţia tuturor iubitorilor de natură, muzică bună şi culturile antice.
Tema festivalului, desfăşurat sub patronajul organizaţiei "Art-Labyrinth", a fost una simbolică, reprezentînd cele cinci simţuri: vederea, mirosul, atingerea, gustul şi auzul.
Festivalul a oferit un mix de cultură alternativă, masterclass-uri şi practici de cunoştinţe vechi. Gama de muzică a fost şi de această data extinsă, incluzînd un Tribal cu o mulţime de tobe, muzică experimentală şi avant-garde.
De-a lungul celor trei zile, în taberele aglomerate cu corturi, au avut loc numeroase ateliere atît pentru începători, cît şi pentru un nivel avansat al artei antice.
În acest an, masterclass-urile au fost împărţite în 4 categorii: Arte Aplicate şi meşteşuguri, practici spirituale, ateliere de lucru active, creative, masterclass-uri cognitive. Probabil cele mai vizitate au fost masterclass-urile de pictură cu henna pe corp, fabricarea ornamentelor din ceramică şi amulete, cîntatul la drîmbă, desenele pe apă, trasul cu arcul, dansurile irlandeze, latinoamericane şi clasice.
Sub bolta de dud, a fost instalat un salon improvizat spaţios de ceai, oferind tuturor participanţilor un meniu de ceaiuri exotice, precum şi gustări orientale dulci.
Cu venirea întunericului, publicul a fost martorul unui spectacol de neuitat al teatrului de foc "Sansara".
De-a lungul celor trei zile, rîsul fericit şi înviorarea publicului nu s-au încetat nici noaptea, cînd pe scena muzicală Art-Labyrinth, unul cîte unul străluciau muzicienii din Moldova şi Europa, lăsînd un sentiment de copleşire totală a sufletului şi a corpului de un sunet tridimensional, luînd dealuri împădurite drept ecouri.
AUTOR: Ecaterina Jitnic
FOTO: Maria Colomina, Georgeta Chiseliţă,
Agarkova Alevtina, Lia Nichiforova