Alex Calancea
Imagini
Video
Informații
Alex Calancea (numele de scenă al lui Alexandrin Calancea n. 4 ianuarie 1977, Movileni, raionul Glodeni.
Activitate artistică
După absolvirea Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP) din Chişinău a fost angajat ca lector de chitară bas la aceeaşi instituţie si a făcut primele turnee, în calitate de basist, în Europa şi Asia cu un proiect de jazz fusion. A continuat ca basist al artistului Dan Balan, abordând genul pop rock; a avut colaborări cu producători din Los Angeles, printre care şi Jack Jaseph Puig.
Întors din SUA în Republica Moldova, şi-a creat propria formaţie în 2008, „Alex Calancea Band”. A organizat concertele „Amintire de iubire”, „Alex Calancea şi prietenii” şi a produs filmul documentar „Bucurie de Noroc la Orizont de Plai”, o istorie a muzicii basarabene din anii 1940-1998.
După această etapă, inspirat de folclorul autentic din Republica Moldova, a colaborat cu Orchestra Naţională de muzică populară „Lăutarii”, Orchestra Fraţilor Advahov şi alte orchestre simfonice din Moldova şi România.
La sfârşitul anului 2017 a înfiinţat proiectul „Lupii lui Calancea”, bazat pe motivele, baladele şi poveştile haiduciei, pe ritmuri contemporane care fuzionează cu elemente de folclor.
Discografie
Primul album al Lupilor a fost lansat în 2017 şi se numeşte Inimă Sălbatică. Include compoziţii proprii cu melodii trap, folk şi rock.
În anul 2018 a fost lansat albumul Basul Capricios.
În anul 2021, Lupii lui Calancea au iniţiat o colaborare cu Surorile Osoianu, înregistrând 12 cântece.
Premii şi distincţii
În anul 2017, Alex Calancea a fost distins cu trofeul „Omul Anului” la categoria „Muzică” de către revista VIP Magazin.
În 2018, la Gala Jazzului Românesc, Calancea a fost premiat la categoriile
Trupa anului – Alex Calancea Band
Albumul anului – Basul Capricios
Muzicianul anului – Alex Calancea
Acest articol folosește material din articolul Wikipedia Alex Calancea, care este publicat sub licența Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0.